Mooi nieuws van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) en het bedrijf INDYMO, beide gevestigd op de WaterCampus Leeuwarden. Op 14 september ontvangt de eerste lichting studenten van de ‘module Onderwaterdronepiloot’ hun brevet.
MBO Life Sciences en hogeschool Van Hall Larenstein zijn vorig studiejaar gestart met de module Onderwaterdronepiloot, waaraan zowel derdejaars studenten Milieu-onderzoeker van MBO Life Sciences als hbo-studenten Milieukunde van Van Hall Larenstein deel kunnen nemen.
Tijdens de velddagen gingen de studenten echt met de drone aan de slag. Zo zetten de mbo- en hbo-studenten de drone in bij zichtinspecties van kades en deden de studenten onderzoek naar ecologie en waterkwaliteit. De studenten werkten met twee typen onderwaterdrones. De stabiele drone (een machine van 8 kilo, met het uiterlijk van een minionderzeeër) wordt vooral gebruikt voor het bepalen van de waterkwaliteit door middel van diverse sensoren. Deze drone meet frequent (vaak elke 10 seconden) de parameters zuurstof, temperatuur, nitraat en geleidbaarheid. Het tweede type drone is kleiner en wendbaarder. Deze drone maakt videobeelden van de ecologische toestand op grote diepte. Hiervoor kunnen op de drone naast sensoren ook duiklampen en camera’s worden bevestigd.
Op initiatief van het Lectoraat Sustainable Water Systems aan Van Hall Larenstein wordt de module vormgegeven in nauwe samenwerking met MBO Life Sciences, die de module op mbo-niveau ontwikkelen en uitvoeren. Daarnaast is zoals gezegd ook het bedrijf INDYMO, met vestigingen in Delft en Leeuwarden (als leverancier) betrokken. Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) is verantwoordelijk voor de leiding van het project.
Onderwaterdrones worden naar verwachting in de toekomst steeds vaker ingezet bij water gerelateerde onderzoeksprojecten. De opleiding wordt dan ook voortgezet.
Het bericht Onderwaterdronepiloten ontvangen brevet verscheen eerst op Ondernemend Leeuwarden.