Okay; het weer werkte niet echt mee, maar verder scheen in figuurlijke zin de zon, op zaterdag 18 november, op bedrijventerrein De Zwette, Leeuwarden. Daar namelijk opende wethouder Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden de Recycle Boulevard van Omrin Estafette. Een project dat veel meer is dan een Kringloopwinkel, zo stelt Omrin. En dat klopt. Met de Recycle Boulevard laat het bedrijf zien hoe de totale samenleving van morgen eruit zou kunnen zien; ‘circulair’ en ‘ inclusief.’
De Recycle Boulevard is vooral veel. Een concept met diepgang. Het gerestylede gebouw, dat is gerealiseerd door Jorritsma Bouw, is zowel een kringloopwinkel als een exporuimte van startups en onderwijs als circulaire (leer-) werkplaats. Een innovatieve plek voor inspiratie, recycling, upcycling en een goed voorbeeld voor een inclusieve samenleving en circulaire economie. De opening van de Recycle Boulevard is een nieuwe stap in het waarmaken van de ambitie van Omrin: een maximale bijdrage leveren aan een wereld waarin zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Een gedachtengoed waar Omrin en Jorritsma Bouw elkaar in hebben gevonden. “Wij streven ernaar dat spullen niet meer als afval worden gezien maar als grondstof voor een nieuw product, waarmee we de levensduur van producten aanzienlijk kunnen verlengen”, aldus Stéphanie de Groot, manager Omrin Estafette. “Om die reden heeft aannemersbedrijf Jorritsma Bouw tijdens de verbouwingswerkzaamheden telkens naar een zo circulair mogelijke oplossing gezocht en sponsort ook deels het project.”
Inclusieve samenleving
Uiteraard is recycling en ‘upcycling’ een belangrijke factor in het concept. Uit oude producten ontstaan nieuwe producten. Toch gaat het Omrin niet alleen om het hergebruiken van producten. De Groot: “We streven ook naar sociale samenhang. Het pand biedt daarmee ruimte voor studenten, producenten, overheid, startups en innovators.” Vanuit D’Drive (Friesland College) werd de winkel gestyled door studenten. Stagiaires van de opleiding meubelontwerp en creatief vakmanschap kregen de mogelijkheid om van afgekeurde goederen nieuwe producten te ontwerpen. Verder is er aandacht en hulp voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Kortom: de Recycle Boulevard laat zien hoe een ‘inclusieve samenleving’ kan werken, aldus de initiatiefnemers. Maar ook kunstenaar Claudy Jongstra komt met haar ‘Waste NO Waste LAB’ in het pand van de Recycle Boulevard. En verder is daar nog het samenwerkingsverband met Stichting Fier, die samen met meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld in afhankelijkheidssituaties de Fier-bakkerij runt. Voor de Recycle Boulevard maken ze taarten met lokale, gezonde en duurzame ingrediënten.
Op de foto van links naar rechts: John Vernooij, directeur Omrin en al jaren aanjager van de Circulaire economie, wethouder Douwstra en de verhuurders van het pand, de heer en mevrouw Kapenga.
Het bericht Recycle Boulevard: blauwdruk voor circulaire en inclusieve samenleving verscheen eerst op Ondernemend Leeuwarden.