De legerbasis van de toekomst: hoe ziet die eruit? Niemand kan het helemaal voorspellen, maar vast staat dat er anders met water wordt omgegaan. Want ook bij defensie is men ervan overtuigd dat zoetwater schaars is in deze wereld en dat daar slim gebruik van moet worden gemaakt. Op 22 juni 2018 vond op Kamp Soesterberg een ‘Smart Base Field Lab’ plaats, waar acht watertechnologie bedrijven lieten zien welke innovaties de komende jaren ingezet kunnen worden. Leeuwarder bedrijf Hydrowashr van broers Jan en Ane Melein gooide er hoge ogen.
Nederlandse militairen worden met regelmaat uitgezonden naar het buitenland. Dat kunnen extreme locaties zijn, met bittere kou, of juist forse droogte. De waterbehoefte is in alle gevallen fors. Met die behoefte in het vizier én de ambitie om de footprint van het leger te reduceren is de ambitie ontstaan om het watergebruik op de basis van de toekomst met maar liefst 80 procent terug te brengen. Luitenant-kolonel Edwin Leidelmeijer, programmacoördinator van het fieldlab, hield de ruim honderd aanwezigen nog even de ambitie voor: “Een toekomstbestendige basis, die in uitzendgebieden schaalbaar is, verplaatsbaar is en met een footprint van nul. Dat laatste betekent dat een dergelijke basis geheel zelfvoorzienend zou moeten zijn op het gebied van energie en water.”
En dus lieten tal van bedrijven, waaronder Bredenoord, Rainmaker, Upfall Shower, RWB, Pentair en dus ook Hydrowashr uit Leeuwarden zien wat ze konden. Laatstgenoemde bedrijf heeft een compact apparaat ontwikkeld waarin miljarden microscopisch kleine druppels warm water en warme lucht met snelheden van 500 kilometer per uur de handen schoon blazen. Jan Melein rekende de aanwezigen voor dat defensie daarmee de sanitaire kosten per persoon per jaar kan terugbrengen van 2.500 euro per jaar naar nog geen 200 euro. “Je bespaart gigantische hoeveelheden water en je hebt daardoor ook minder kosten voor transport, reiniging en onderhoud.”
De reacties waren positief en ook defensie is onder de indruk, zo bleek. Of en wanneer er daadwerkelijk tot het aankopen van de een of meerdere Hydrowashr-apparaten wordt over gegaan kon men echter nog niet zeggen. “Mogelijk dat dit bij een eerstvolgende buitenlandse missie waar wij naar uitgezonden worden aan de orde komt”, aldus een defensie-woordvoerder.
De ‘Smart Base Fielad Lab-dag’ was mede georganiseerd door de Water Alliance.
Jan Melein presenteert de Hydrowashr.
Het bericht Hydrowashr maakt indruk op defensie-dag verscheen eerst op Ondernemend Leeuwarden.